Enesekontrolliks
1. Kirjeldage terase lõõmutamise protsessi ja mis on selle teostamise eesmärk?
• Lõõmutamine on selline termotöötlemise protsess, kus terast kuumutatakse temperatuurini 500 0C kuni 1100 0C , millele järgeneb seisutus – hoidmine sellel temperatuuril ajaliselt olenevalt töödeldatava materjali massist. Sellele järgneb aeglane jahutamine – koos ahjuga.
Lõõmutuse eesmärk on tootes sisepingete kaotamine ja struktuuri ühtlustamine kogu materjali ulatuses.
2. Kirjeldage terase karastamise protsessi ja mis on selle teostamise eesmärk?
• Karastamine on selline termotöötlemise protsess, kus terast kuumutatakse temperatuurini 750 0C kuni 950 0C olenevalt süsinisku sisaldusest materjalis, millele järgeneb seisutus – hoidmine sellel temperatuuril ajaliselt olenevalt töödeldatava materjali massist. Sellele järgneb kiire jahutamine – õlis, vees, emilsioonis, sulas soolas jne.
Karastamise tulemusena suureneb terase kõvadus kuni 60 HRc ja tugevus. Jahuamisel tekivad tootes sisepinged. Nende termopingete vähendamiseks teostatakse termotöötluse protsess – noolutamine.
3. Millist termotöötlus protsessi nimetatakse noolutamiseks ja milline on selle
teostamise eesmärk?
• Noolutamiseks nimetatakse termotöötlemise protsessi, mille puhul karastatud teras kuumutatakse temperatuurini 150 0C kuni 700 0C olenevalt toote iseloomust, millele järgeneb seisutus – hoidmine sellel temperatuuril
Sellele järgneb aeglane jahutamine.
Noolutamise eesmärk on sispingete kaotamine või nende vähendamine materjalis ning sitkuse ja plastsuse suurendamine karastatud terase kõvaduse ja hapruse vähenemise arvel.
4. Milline on termokeemiliste protsesside (tsementiitimine, tsüanimine, nitreerimine)
toime teraste struktuurile ja nende rakenduse eesmärk?
• Tsemendiitimine on terasdetailide pinnakihi rikastamine süsinikuga ja sellele järgnev pinna karastamine. Tulemusena saadakse kõva ja kuulumiskindel pinnakiht. Tsemendiitakse hõrduvaid suurel rõhul töötavaid detilide kontaktpinde (näiteks hammasratta hammaste profiilide pinnad, jatusvõlli nookuri pinnad).
Licensed under the Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License